Seura
Uu­ti­sia
His­to­riik­ki
Ta­pah­tu­ma­ka­len­te­ri
Seuran toimintaa
Merikarvian kylätaulut ja maankohoamismerkki
Menneet tapahtumat ja hankkeet
Pe­rus­ta­mi­nen
Merikarvia-seuran säännöt
Merikarvian joulu...
Pu­hei­ta
Merikarvia-seuran 10- ja 20-v juhlat
Merikarvia-seuran 30-vuotis juhla
Myytäviä tuotteita
Seura > Merikarvian kylätaulut ja maankohoamismerkki > Krookan pooki -maankohoamismuistomerkki valmistui
« Edellinen | Seuraava »

Krookan pooki -maankohoamismuistomerkki valmistui

Krookan Pooki, osoite Varvintie 15

Merikarvia-seura päätti jo pari vuotta sitten pystyttää maan kohoamisesta kertovan monumentin Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi sopivaan paikkaan Krookassa. Suunnitelman laativat ansiokkaasti seuran jäsenet Jukka-Pekka Kulosaari ja Heikki Hakosalo.

Suunnitelmalle saatiin Aktiivinen Pohjois-Satakunta LEADER-hanke-päätös, mutta aloittaminen viivästyi. Tänään Merikarvia-seura toteuttaa hankkeen, kun emme ehtineet Suomen juhlille, kotikuntamme 150-juhlavuoden kunniaksi. Me käytämme juhlamonumentin työnimenä ”KROOKAN POOKI”. Ehkä se jääkin nimeksi.

Aluksi ongelmia tuottivat sekä sopivan paikan löytäminen että veteen rakentaminen epävarman merenpohjan takia. Lopulta löysimme sopivan paikan. Yliknuussin talolle oli satama-alueen yhteismaan jaossa annettu noin 5 aarin palsta, kuten muillekin taloille. Taloa jaettaessa alue säilyi talonosakkaiden yhteisenä alueena manttaalilukujen suhteessa. Alueen omistussuhteet on tutkittu ja merkitty kiinteistörekisteriin. Osakkaita on kaikkiaan 55 ja lisää tulee ajan saatossa. Alueen rekisteritunnus on 484-417-878-2. Kuitenkin muutama suurempi osakas omistaa yli puolet alueen osuuksista. Yhteisaluelain mukaan alueesta voi päättää osakaskunta. Sitä varten sen tulisi järjestäytyä lain mukaan. Näin ei ole tapahtunut.

Koska yhteisaluelain mukainen hallinto on monessa tapauksessa liian raskas, on lakiin lisätty vuonna 2000 28a§. Sen mukaan yksikin osakas voi saada käyttöönsä osan aluetta, jos sellainen käyttö ei estä muita osakkaita käyttämästä aluetta. Nyt alueella ei ole mitään käyttöä. Se sijaitsee satama-alueella ns. Kouhin plassin eteläpuolella ja Alhon vastaavanlaisen palstan pohjoispuolella. Se rajoittuu pohjoisessa venesatamaan. Sopivaksi muistomerkin paikaksi tulee tämän palstan länsipää. Suurimpia osakasomistajia on informoitu asiasta ja 70 prosenttia heistä suhtautuu asiaan positiivisesti. Kukaan ei ole vastustanut hanketta.

Merikarvia-seuran hakemuksen perusteella Merikarvian kunnanhallitus on hyväksynyt 26.2.2018 alueen yhtenä osakkaana monumentin sijoittamisen ehdotettuun paikkaan yksimielisesti. Tämän lisäksi Merikarvian kunnan rakennusvalvonta on antanut rakennustarkastajan rakentamistoimenpide päätöksen 29.3.2018 §27. Uuden paikan löytäminen alentaa monumentin kustannuksia huomattavasti. Monumentti tulee hyvin näkyvälle paikalle. Lisäksi monumentista saa lisätietoa infotauluista, jotka sijoitetaan Torille, Korsun tontille, Tuorilaan sekä Ouraluotoon. Kouhin plassin alueelle tulee totta kai oma infotaulu, joka kertoo maankohoamisilmiöstä Merikarvian merenrannikolla.

Leadertoimisto on käsitellyt hankkeen muutosesityksen ja hankkeen rahoituspäätös on annettu huhtikuussa.

Merikarvia-seura toteaa vielä, että juhlamonumentista tulee noin 6 metriä korkea kolmijalka, joista jaloista kaksi jalkaa on vesirajassa ja kolmas kuivalla maalla. Monumentti rakennetaan niin, ettei se kavenna veneväylää. Pylväisiin kiinnitetään vaakasuoria parruja osoittamaan vuosilukunsa aikana vallinnutta meriveden korkeutta. Merikarvia tuli kirjoitetun historian piiriin vuonna 1303, kun Andar de Sastamel marssi karvalakkilähetystönsä kanssa kuninkaan puheille valittamaan, että Sastmolafjärdissä ei ole tilaa sisämaan eränkävijöille. Sen ajan merenpinta oli 5 metriä korkeammalla.

Merikarvia-seura pyytää muitakin kuin seuran nykyisiä jäseniä osallistumaan talkoisiin, kun kutsu tulee...

Krookan Pookin suunnittelutyöryhmän jäseninä ovat Jorma Rinteen ohella Jukka-Pekka Kulosaari, Heikki Hakosalo, Risto Lehtonen ja Anja Ranta. Merikarvia-seuran verkkosivuilla on Jukka-Pekka Kulosaaren juttua maankohoamisilmiöstä.

Monumentti pyritään saamaan Krookkaan vuoden 2018 aikana.

Jorma Rinne
Merikarvia-seuran varapuheenjohtaja
Krookan Pookin työryhmän puheenjohtaja

Päivitetty 2.9.2022 - Tulostettava versio -
 
 
Sivuston toteutus: Hakosalo Innovations OyLisätietoa evästekäytännöstä