Seura
Uu­ti­sia
His­to­riik­ki
Ta­pah­tu­ma­ka­len­te­ri
Seuran toimintaa
Merikarvian kylätaulut ja maankohoamismerkki
Menneet tapahtumat ja hankkeet
Pe­rus­ta­mi­nen
Merikarvia-seuran säännöt
Merikarvian joulu...
Pu­hei­ta
Merikarvia-seuran 10- ja 20-v juhlat
Merikarvia-seuran 30-vuotis juhla
Myytäviä tuotteita
« Edellinen | Seuraava »

Alakylän historiataulu

Merikarvia-seuran ja Alakylän Aktiivien yhteishanke toteutui mallikkaasti.
ALAKYLÄN HISTORIATAULU
Kuninkaantie 79
Perimätietona suvussani kulkeneista Kuninkaanmäen historiaan liittyvistä tarinoista tehtiin historia-ikkuna aittojen väliin Kuninkaantien varteen kesällä 2016. Kehyksenä toimi vanha ikkunanpoka, jonka kolmessa ruuduissa oli yhteensä kuusi historiasta kertovaa A4-kokoista tulostetta kylätietä kulkevien luettavana.
Myöhemmin syksyllä 2016 Jari Stenroos jalosti ajatusta niin, että rakennetaan isompi, pysyvä historiataulu kyseiselle paikalle. Taulun suunnittelu alkoi 22.11.2016 ja se esiteltiin Merikarvia-seuralle. Merikarvia-seuran hallitus teki myönteisen päätöksen ja joka lupautui antamaan 750 € avustuksen materiaalikustannuksia varten.

Jari Stenroos laati rakennuspiirustukset, joiden perusteella haettiin tarvittavat luvat rakennustoimenpiteelle. Yhteistyökumppaniksi saatiin Alakylän Aktiivit, jonka työryhmä Harri Laine, Markku Sumia sekä Erkki Eronen rakensivat kevään 2017 aikana taulun. Työpajana toimi Penttilän Juhan navetta. Valmis rakennelma pystytettiin aittojen väliin Kuninkaanmäelle.
Avajaisissa 14.6.2017 eläydyttiin uudelleen Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolfin vierailuun kuten v. 1614 on tapahtunut kuninkaan vieraillessa mäellä ollessaan matkalla Tukholmasta Turkuun. Matkan hän teki seurueineen ratsain Pohjanlahden ympäri.
Historiataulun suunnittelutyön ja rakentamisen tekivät Alakylän Aktiivit ja Merikarvia-Seura ry.
Taululla on esillä kolme näyttelykohdetta:
• Suurennettu kopio naivistisesta Alakylän, ent. Alakarvian kylän maisemapiirroksesta, joka kuvaa kylän tilannetta ja rakennuksia 1900-luvun alussa. Kuvaa tarkastellessa voi havaita mitä rakennuksia nykyisin puuttuu maisemasta ja missä tie kulkee nyt. Kuvassa olevat rakennukset on numeroitu ja nimetty.
• Perimätieto-ikkuna, johon kerättiin perimätietona kulkeneet tiedot tapahtumista Kuninkaanmäellä vuosisatojen saatossa mm. mistä Kuninkaanmäki on saanut nimensä jne.
• Kolmas ikkuna nimettiin Vaihtuvaksi näyttelyksi, jossa on sanomalehti-uutisia noin sadan vuoden takaa Alakylästä ja Merikarvialta. Vaihtuvan näyttelyn uutiset vaihdetaan n. kerran kuukaudessa. Itsenäisyyspäivän seudussa ja joulunaikaan on oma teemansa historiauutisten ikkunassa.
• Myöhemmin lisättiin myös englanninkielinen lyhyt selostus siitä mistä nämä ns historiaikkunat kertovat.
• Historiataululla on vieraskirja, johon paikalla poikkeavien toivotaan kirjoittavan vierailustaan.
• Tervetuloa Alakylän historiataululle kokemaan: ”Mitä mennyt aika puhuu meille!”

Kuvia taulun julkistamistilaisuudesta 14.6.2017

Suurennettu kopio naivistisesta Alakylän, ent. Alakarvian kylän maisemapiirroksesta, joka kuvaa kylän tilannetta ja rakennuksia 1900-luvun alussa. Kuvaa tarkastellessa voi havaita mitä rakennuksia nykyisin puuttuu maisemasta ja missä liikenne kulkee nyt. Kuvassa olevat rakennukset on numeroitu ja nimetty.

Perimätieto-ikkuna, johon kerättiin perimätietona kulkeneet tiedot tapahtumista Kuninkaanmäellä vuosisatojen saatossa mm. mistä Kuninkaanmäki on saanut nimensä jne. Ikkunan kehykset saatiin lahjoituksena Puusuutari Pekka Nurmelta. Jari Stenroos teki mittavan työn perimätiedon tekstinkäsittelyssä ja muokkaamisessa ikkunanruutuihin sopivaksi niin, että tiedot tulivat omaksi kokonaisuudekseen ja näkymä mieleiseksemme.

Kolmas ikkuna nimettiin Vaihtuvaksi näyttelyksi, jossa on historia-uutisia vuosisadan ja vuosikymmenien takaa Merikarvialta Alakylästä ja muualtakin. Vaihtuvan näyttelyn uutiset vaihdetaan kesäaikaan n.4-5 viikon ja talviaikaan n.6 viikon välein. Itsenäisyyspäivän ja Jouluaikaan on oma teemansa historiauutisten ikkunassa.

”Kaikki työt tehtiin talkoilla. Talkootunteja kertyi aika lailla, ne taitavat tosin olla laskematta”
Historiatauluun suunniteltiin ja toteutettiin kolme erilaista näyttelykohdetta
Kuningas ratsuineen ja hovimarsalkka kulkee apostolinkyydillä
Juhlalliset avajaiset olivat 14.6.2017 klo 18.00 Kuninkaanmäellä
Kuninkaantie

Kuninkaantie suljettiin liikenteeltä tilaisuuden ajaksi. Menneisyyden muistoksi nähtiin Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolfin vierailu juhlapaikalle. Hänen juhlapuheensa luettiin ”alamaisille” suomeksi. Viimeksi kuningas kulki tätä tietä n. 400 v. sitten vuonna 1614 , jolloin hän pysähtyi Kuninkaanmäellä ollessaan ohikulkumatkalla ratsain Tukholmasta Pohjanlahden ympäri Turkuun. Tästä käynnistä Kuninkaanmäki on saanut nimensä ja myöhemmin myös kylätie on nimetty Kuninkaantieksi.

Juhlapuheen piti Merikarvia Seuran puheenjohtaja Lauri Hakosalo. Puheessaan hän mm. kehotti muitakin Merikarvian kyliä historiatauluja rakentamaan. Tilaisuuden juontajana toimi Jari Stenroos. Musiikista vastasi Seppo Österman. Lauluesityksiä kuultiin Nelli Tähkäsen ja Elli-Noora Rintamäen esittämänä. Jorma Rinne kertoi mielenkiintoista historiaa tilusjaoista 1700-luvun Alakylässä Ängin alueella mm. sarkajaosta. Näistä asioista saadaan lukea joitain kohtia vaihtuvan näyttelyn kohdassa myöhemmin, ehkä jo ensi vuonna.

Rakennustyöryhmä huomioitiin kirjalahjoilla ja Alakylän Aktiiveista Kirsti Laine ja Tuula Päiviölä hoitivat kahvitarjoilun. Merikarvia-seura luovutti tilaisuudessa 750,00 € shekin Alakylän Aktiiveille Kaunis ilma suosi juhlallisuuksia ja yleisöä oli paikalla kiitettävästi. Tilaisuus oli hieno tapahtuma, joka jää muistojen aarrearkkuun. Yleisön pyynnöstä historiataululla on nyt penkki ja opasviitta näyttämässä kohdetta. Iltojen pimennyttyä palaa kohdevalo alkuillasta ja tunnelmavalo muulloin pimeän aikaan.

Muutaman kuukauden kokemuksella näyttää siltä, että Alakylän Historiataululla on ollut tilausta koska aiheesta kiinnostunutta yleisöä on poikennut kiitettävästi ja historiaoppaana saa toimia aina, jos sattuu olemaan paikalla yleisön poiketessa. Vaihtuva näyttely on saanut erityistä suosiota ja koko taulu ihailua ja kiitosta. Myös taulutyöryhmä on saavutukseen tyytyväinen.
Vaihtuvan näyttälyn tiedotteita
Perimätiedon mukaan Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolf on vieraillut Kuninkaanmäellä n. 1614, mahdollisesti yöpynytkin. Muu seurue olisi ollut Kankulla.

Kustaa II Adolf s.9.12.1594 Tukholma – k.6.11.1632 Lützen. Ruotsin kuningas vuosina 1611–1632. Kutsumanimen ”Pohjolan Leijona” saanut valloittajakuningas oli yksi historian suurimmista sotapäälliköistä. Kustaa II Aadolf on tehnyt myös v.1616 laajan kiertomatkan Länsi-Suomeen. Perimätieto kertoo kuninkaan tulleen ratsain Pohjanlahden ympäri.

”Sama tieto oli syksyllä 2013 Tv:n historiasarjassa Kuninkaittemme
jäljillä. Hän oli Euroopan suurimpia sotapäälliköitä,
joka taisteli ratsain”

Tervetuloa Alakylän Historiataululle, (os. kuninkaantie 79) kokemaan: ”Mitä mennyt aika puhuu meille” !
Talkooporukkaa, Merikarvia Seuraa ja Alakylän Aktiiveja kiittäen

Kuggilla 26.10.2017
Anna-Leena Viertomaa
Päivitetty 24.8.2022 - Tulostettava versio -
 
 
Sivuston toteutus: Hakosalo Innovations OyLisätietoa evästekäytännöstä