Seura
Uu­ti­sia
His­to­riik­ki
Ta­pah­tu­ma­ka­len­te­ri
Seuran toimintaa
Merikarvian kylätaulut ja maankohoamismerkki
Menneet tapahtumat ja hankkeet
Pe­rus­ta­mi­nen
Merikarvia-seuran säännöt
Merikarvian joulu...
Pu­hei­ta
Merikarvia-seuran 10- ja 20-v juhlat
Merikarvia-seuran 30-vuotis juhla
Myytäviä tuotteita
Seura > Historiikki

Historiikki

Merikarviaseuran 30-vuotishistoriikki (PDF-dokumentti, 8 514 kt)
Merikarviaseuran historiikki - Kolmekymmentä vuotta kotiseututyötä ja paikallisen kulttuurin vaalimista
Nyt 30 vuotta täyttävä Merikarvia-seura ry on edelleen aktiivinen kotiseututyön harjoittaja ja paikallishistorian vaalija. Pienestä alusta seuran jäsenmäärä on lähes kymmenkertaistunut ollen vuoden 2022 lopussa 220 henkeä. Seura tunnetaan Merikarvialla ja laajemminkin sen yhdessä Lions Club (LC) Merikarvian kanssa julkaisemasta korkeatasoisesta joululehdestä, julkaisutoiminnasta, Merikarvia-viikon järjestelyistä ja projekteista, joista näkyvimpiin kuuluvat Maannousun muistomerkki Krookassa ja puuastiateollisuusmuseo Pyttymakasiini Merikarvian Ylikylässä.

Tämän Merikarvia-seuran lyhyen historiikin lähteenä on käytetty pääasiassa seuran arkistosta löytyviä jäsenkokousten ja seuran hallituksen kokousten pöytäkirjoja, Merikarvian Joulu -lehtiä, seuran nettisivuja ja keskusteluja joidenkin seuran pitkäaikaisten aktiivien kanssa. Seuran arkistosta löytyvät pöytäkirjat, toimintasuunnitelmat ja -kertomukset noin vuodesta 2011 tähän päivään. Aikaisempia pöytäkirjoja, toimintakertomuksia ja -suunnitelmia etsittiin oikein joukolla Merikarvian kunnanviraston arkistoista ja varastoista – turhaan. Aineistoa vuodesta 2006 eteenpäin löytyi seuran entisen sihteerin, kulttuurija opistosihteeri Seija Vären tietokoneelta. 1990-luvun pöytäkirjoja löytyi muutama seuran arkistosta samasta nipusta, jossa oli seuran perustamiskokouksen pöytäkirja ja erilaisia versioita seuran säännöistä – kaikki versiot ilman päiväystä.

MERIKARVIA-SEURA RY PERUSTAMINEN JA TARKOITUS
”Merikarvia-seuran tehtävä on kohottaa kotiseudun arvostusta asukkaiden ja vierailijoiden silmissä. Siksi kerromme menneisyydestä ja nykyisyydestä. Tärkeintä olisi kertoa tulevaisuudesta, mutta siihen emme pysty. Mutta tulevaisuus rakentuu menneisyyden perustalle ja jokainen voi siten rakennella omat tulevaisuudenkuvansa. Olipa tulevaisuus minkälainen tahansa, olemme merikarvialaisia ja ylpeitä siitä.”
- Jorma Rinne, Merikarvian Joulu 2013

Merikarvia-seura on perustettu vuonna 1993. Perustavaan kokoukseen kutsuttiin 5.5.1993 julkaistulla ilmoituksella Merikarvia-lehdessä. Merikarvian kunnan opisto- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Altti Mäntylä ehdotti kotiseutu- ja kulttuurityötä tekevän sekä tilaisuuksia järjestävän seuran perustamista Merikarvialle. Yhdessä kansalaisopiston rehtorin Irma Vanamon kanssa päätettiin kutsua koolle perustava kokous, joka pidettiin sunnuntaina 30.5.1993 kello 19 Vanha-Heikkilässä, entisessä sahanomistaja Kouhin talossa.

Lue lisää PDF-linkistä..
Päivitetty 30.10.2023 - Tulostettava versio -
 
 
Sivuston toteutus: Hakosalo Innovations OyLisätietoa evästekäytännöstä